Wpisz aby wyszukać

Co to jest HACCP i dlaczego gastronomia go potrzebuje?

Podziel się

W lokalach gastronomicznych ważna jest jakość. Jest to słowo wytrych, które odnosi się zarówno do obsługi, wykorzystywanych produktów, efektów pracy kucharzy i cukierników, ale także wystroju wnętrza i używanych naczyń i sztućców. Funkcjonowanie każdego lokalu gastronomicznego opiera się jednak na jedzeniu i to ono (a także cały proces jego przetwarzania) powinno być poddawane najściślejszej kontroli.

HACCP – czym właściwie jest?

System HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli) został pierwotnie stworzony w latach 60 XX wieku na potrzeby NASA. Poddanie odpowiedniej kontroli wszystkich etapów produkcji żywności pozwalało uzyskać pewność, że pożywienie dostarczone astronautom jest bezpieczne i zdrowe. Niedługo potem, system zaczął być wykorzystywany również przez instytucje cywilne.

Co się składa na system HACCP

Lokale gastronomiczne, wdrażając system HACCP muszą dokonać analizy potencjalnych zagrożeń, a więc ich identyfikacji i oceny stopnia stwarzanego przez nie niebezpieczeństwa, a w konsekwencji, konieczne jest wdrożenie procedur, które pozwolą tych zagrożeń uniknąć. Wydaje się to proste, jednakże dokładne wykonanie wszystkich czynności jest czasochłonne i wymaga specjalistycznej wiedzy z zakresu inżynierii produkcji, mikrobiologii i tym podobnych. Dlatego też warto skorzystać z usług profesjonalnych firm zajmujących się pomocą we wdrażaniu tego systemu.

HACCP a sprzęt

Jak możemy przystosować kuchnię, aby ułatwić sobie spełnienie standardu? Najważniejsze jest odpowiednie dbanie o czystość. Niezależnie od tego, z jakiego sprzętu korzystamy, musi on być regularnie i dokładnie myty. Najlepiej używać mebli ze stali nierdzewnej. Dzięki jej właściwościom

łatwiej jest zachować porządek w przestrzeni kuchennej i zauważyć ewentualny brud. Ważne jest także dokładne i regularne czyszczenie zastawy oraz sztućców. W tym przypadku przydatne mogą być zmywarki gastronomiczne, które w krótkim czasie, przy minimalnym zużyciu zasobów, pozwalają osiągnąć wysoki poziom czystości.

Jak niemal w każdej branży, także i w gastronomii, obowiązują pewne standardy. Dzięki ich istnieniu i stosowaniu przeciętny konsument może być spokojny o swoje życie i zdrowie. Możemy mieć pewność, że otrzymywane przez nas produkty i usługi podlegają zewnętrznej kontroli, która pozwala wykryć nieprawidłowości i je zwalczać. Dużą rolę odgrywa tu zachowanie czystości w kuchni, którą można osiągnąć między innymi dzięki wykorzystaniu takich sprzętów jak zmywarki przemysłowe do naczyń.

Skomentuj