Ocet kojarzy się przede wszystkim z kwaśnym roztworem, który dodajemy do niektórych dań. Czym innym są jednak octy żywe o właściwościach prozdrowotnych. Jak je spożywać oraz jakie korzyści przynoszą organizmowi?
Kiedy można powiedzieć, że ocet jest żywy? Otóż termin ten dotyczy produktów niepasteryzowanych i niefiltrowanych, które – dosłownie – żyją. Stale dojrzewają w nich oraz fermentują bakterie octowe, pozytywnie wpływające na nasz organizm. Żywe octy posiadają również tak zwaną matkę octową, która przybiera formę galaretowatego krążku lub widocznej zawiesiny. Zapewnia ona odpowiednie warunki co rozwoju dobroczynnych bakterii.
Żywe octy bogate są w:
Wszystkie te substancje pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, a zwłaszcza na układ pokarmowy. Pomagają również wzmocnić siły odpornościowe organizmu oraz poprawiają samopoczucie. Warto więc przyjmować je o każdej porze roku, w trosce o zdrowie i odporność. Osoby, które często chorują, powinny wprowadzić je do diety głównie ze względu na właściwości prebiotyczne – żywe octy pomagają w rekonwalescencji układu pokarmowego po zakończonej antybiotykoterapii.
Żywe octy przygotowywane są ze starannie wyselekcjonowanych, polskich owoców, bogatych w witaminy i minerały. Warto spożywać je dwa razy dziennie: na czczo oraz w porze wieczornej. O poranku 1,5 łyżeczki octu rozpuszczamy w wodzie, natomiast wieczorem można zredukować ilość octu do jednej łyżeczki. Tego typu roztwór wspiera pracę układu trawiennego, a jednocześnie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Należy pamiętać o tym, że aby żywe octy zachowały swoje właściwości, nie można ich podgrzewać. Jeśli przeszkadzają nam drobinki osadu, ocet można przecedzić, jednak warto polubić jego mętną formę.
Żywe octy mogą spożywać nawet cukrzycy oraz osoby z nadciśnieniem tętniczym, jednak należy pamiętać o tym, aby nie przekraczać dziennych, zalecanych dawek. Ci, którzy przyjmują na stałe leki, powinni zapytać lekarza o ewentualne interakcje. Ważne, aby wybierać produkty od sprawdzonych dostawców, niezawierające dodatkowych substancji, na przykład słodzących. Taki ocet nie będzie bowiem odpowiedni na przykład dla osoby z cukrzycą. Ponadto żywe octy nie mogą być filtrowane ani pasteryzowane, gdyż w przeciwnym razie utracą one cenne właściwości.