Jagoda kamczacka jest bardzo ciekawym owocem pod względem kulinarnym. Doskonale nadaje się ona do najróżniejszego typu przetworów owocowych, ciast, a nawet tradycyjnych dań. Niestety, owoc ten nie jest zbyt popularny w Polsce i uprawia się go raczej amatorsko na działkach. Sytuacja ta się z czasem jednak zmienia. Pokazuje to dokładnie ilość dostępnych odmian jagody kamczackiej, które występują w Polsce. Warto się o nich co nieco dowiedzieć, gdyż owoc ten nie tylko nadaje się do potraw, lecz także ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie ludzkie.
Owoc, jakim jest jagoda kamczacka odmiany ma bardzo pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Posiada witaminy z grupy B, A czy też C. Są one wymagane w diecie i należy je przyjmować w określonych ilościach. Poza witaminami jagoda kamczacka posiada związki fenolowe, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób przewlekłych. Do tego dochodzą również wartościowe składniki mineralne-żelazo, krzem, magnez, miedź fosfor.
Każde gospodarstwo ogrodnicze może posiadać w swojej ofercie różne odmiany jagody kamczackiej. Różnią się one często wielkością owocu i smakiem. Popularną odmianą jest Atut. Odmiana ta charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem i wyraźnym aromatem. Owoce te są soczyste i jak duże jak na jagodę. Kolejną odmianą jest Aurora o bardzo słodkim smaku. Kształt tego owocu jest nieco wydłużony i owalny. Krzewy tej odmiany dorastają do około 1,8 metra. Jedną z najczęściej kupowanych w Polsce odmian jagody kamczackiej jest Duet. Posiada smak słodko-kwaśny, a owoc charakteryzuje się jasnym, woskowym nalotem. Odmianą, która rośnie bardzo szybko jest kanadyjski Honey Bee. Posiada ciekawy smak ze słodko-cierpkimi nutami. Jest jedną z łatwiejszych w zbiorze odmian. Szukając słodko-cierpkiej jagody kamczackiej, warto zwrócić uwagę na Rebekę. Jest to obficie plonująca odmiana jagody, która występuje w Polsce.