Wpisz aby wyszukać

Własne wyroby wędliniarskie – na jakie mięso warto postawić?

Podziel się

Domowe wyroby wędliniarskie to szeroka kategoria produktów, do których zaliczyć można wiele specjałów. W tym artykule wskazujemy trzy z nich, po które warto sięgnąć w pierwszej kolejności.

Regionalna kiełbasa

Jeśli chodzi o kiełbasy, istnieje wiele różnych rodzajów i odmian. Każdy kraj, a nawet region ma swoje własne wyroby wędliniarskie, a co za tym idzie również własne przepisy na kiełbasy, a każda z nich jest na swój sposób pyszna. Niektóre z tych tradycyjnych przepisów były przekazywane przez pokolenia i są nadal wykorzystywane przez regionalne zakłady masarskie.

Tradycyjne domowe kiełbasy mogą zawierać dowolny rodzaj mięsa, w tym wieprzowinę, wołowinę i indyka, ale wszystkie mają jedną wspólną cechę: są robione bez wypełniaczy i innych przetworzonych dodatków. Doprawia się je wyłącznie solą i przyprawami, a następnie smaży lub piecze aż do całkowitego ugotowania. Domowe kiełbasy są też zwykle o wiele zdrowsze niż te kupowane w sklepie, ponieważ dokładnie wiesz, co wchodzi w ich skład – kontrolujesz składniki oraz ilość tłuszczu i kalorii, które trafiają do Twojego posiłku.

Pasztet

Pasztet jest zwykle wytwarzany z wieprzowiny, ale można też znaleźć wersję z indyka lub kurczaka, a niektóre rodzaje pasztetu zawierają także wołowinę – tłumaczy pracownik firmy oferującej tradycyjne wędzonki w Słupsku. Jak łatwo się domyślić, w sprzedaży można znaleźć całą masę tego rodzaju produktów. Od czystych pasztetów, aż po wyroby, w których pojawiają się wyjątkowe składniki – na przykład żurawina lub borowiki.

Pasztet doskonale nadaje się, zarówno na śniadania i kolacje, jak i wykwinty dodatek do obiadów, czy wystawnych posiłków.

Aromatyczne szynki

Aromatyczne szynki regionalne to specjalny rodzaj szynek, które są aromatyzowane ziołami i przyprawami, a następnie przetwarzane w celu uzyskania wyśmienitego smaku. Produkuje się je w różnych regionach świata – i wszędzie uzyskują indywidualny smak.

Niektórzy używają jej do przygotowania kanapek lub kładą na desce serów, a inni jedzą ją samą. Powodem, dla którego aromatyczne szynki regionalne mają różne smaki, jest fakt, że do ich produkcji używa się specjalnych składników i metod, które nadają im charakterystyczny smak.

Skomentuj