Wpisz aby wyszukać

Zielony brokuł i jego unikalne właściwości zdrowotne

Podziel się

Brokuł to jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw, które jest cenione nie tylko za swój delikatny smak, ale także cenne właściwości zdrowotne. Nie bez powodu brokuł uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Regularne spożywanie tego warzywa chroni przed nowotworami, pozytywnie wpływa na wzrok oraz wspomaga pracę serca i układu krążenia. Oto jakie właściwości posiadają zielone brokuły i w jaki sposób przygotować na ich bazie smakowitą sałatkę z fetą!

Dlaczego warto często sięgać po zielone brokuły?

Brokuł to delikatne w smaku warzywo nazywane zielonym kalafiorem. Za jego cenne właściwości zdrowotne odpowiedzialne są naturalne substancje, wśród których prym wiedzie sulforafan – silny przeciwutleniacz o potwierdzonym naukowo działaniu antynowotworowym. Warto jednak wiedzieć, że substancja ta najlepiej działa w surowym warzywie lub po bardzo krótkim poddaniu go obróbce termicznej. Oprócz działania antynowotworowego, brokuły pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi wspomagając jego utrzymywanie na prawidłowym poziomie, za co odpowiedzialna jest spora zawartość potasu.

W zielonym brokule znaleźć można także dużą ilość wapnia oraz fosforu, które wywierają pozytywny wpływ na układ kostny. Z tego powodu częste jedzenie brokułów jest szczególnie polecane dzieciom i młodzieży, których organizm intensywnie się rozwija. Z uwagi na pozytywny wpływ na kości, brokuły powinny gościć także na talerzach osób chorujących na osteoporozę oraz kobiet w okresie menopauzy, u których układ kostny pod wpływem zmian hormonalnych ulega znacznemu osłabieniu. Wysoka zawartość fosforu pozytywnie wpływa także na stan zębów chroniąc je przed rozwojem próchnicy. Naturalna witamina C, w którą również obfitują te warzywa, wspiera natomiast naturalną odporność organizmu oraz pozytywnie wpływa na stan ścięgien i stawów.

Sałatka z brokułami i fetą – prosty sposób na wprowadzenie brokułów do swojej diety

Jak widać, zielone brokuły ze względu na swoje cenne właściwości zdrowotne powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej. Najprostszym sposobem na włączenie tych zdrowych i pożywnych warzyw do swojej diety jest przygotowanie na ich bazie prostej i szybkiej w wykonaniu sałatki. Sałatka z brokułami i fetą dostarczy bowiem wszystkich cennych składników, z których słyną brokuły, a zawartość fety zaspokoi głód oraz zapewni uczucie sytości na dłużej. Oto, jak ją przygotować w kilku bardzo prostych krokach.

Łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z brokułami i fetą powstaje na bazie następujących składników: 1 duży brokuł, 150 g sera feta, 1 czerwona cebula, sól i pieprz do smaku. W pierwszej kolejności dzielimy brokuł na mniejsze części i gotujemy go w osolonej wodzie przez ok. 5 min. aż lekko zmięknie. Odlewamy z wody, dokładnie odcedzamy i odstawiamy warzywo do lekkiego przestygnięcia. W międzyczasie kroimy cebulę na cienkie plasterki i kruszymy fetę na drobne kawałki. Mieszamy całość i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W celu nadania sałatce bardziej wyrazistego smaku możemy dodać do niej także gotowy sos czosnkowo-cebulowy, który wzbogaci jej smak.

Skomentuj