W kuchni wykorzystywać możemy wiele najróżniejszych składników spożywczych pochodzących z Polski albo z zagranicy. W sklepach można dostać najróżniejsze artykuły spożywcze, a nie powinniśmy zapominać o grzybach. Przykładem będzie borowik suszony, który może być wykorzystywany jako składnik zup, ale również sosów.
Grzyby są stosowane w polskiej kuchni odsetek lat. Są to produkty spożywcze stosunkowo niedrogie i dostępne powszechnie w lasach. Dlatego na stałe zostały włączone do tradycyjnej polskiej diety. Były łatwo dostępne i gwarantowały wiele walorów smakowych. Jest to składnik kuchni i gastronomii bardzo ważny. Borowik suszony na przykład gwarantuje bardzo intensywny i charakterystyczny smak. Dzięki niemu można wydobyć dodatkowy aromat z wielu potraw. Jest właśnie chwalony za to, że wzbogaca smak bardzo wielu dań.
Gdzie jednak najchętniej będziemy wykorzystywać takie grzyby? Są one powszechnie wykorzystywane do przygotowywania zup. Stanowią istotny składnik także, jeżeli chodzi o sosy do mięsa albo po prostu do ziemniaków. Bardzo chętnie są wykorzystywane w gulaszu, a także pieczenia, czy kotletach. Dobrze będą się także sprawdzały w daniach makaronowych.
Coraz częściej także grzyby wykorzystuje się wielu różnorodnych sałatkach, ale bardzo chętnie borowiki są stosowane przy wypiekaniu pizzy. W przypadku tej ostatniej grzyby tradycyjnie są chętnie widziane z uwagi na popularność stosowania wielu wariantów pizzy.
Poza tym, jeżeli chodzi o grzyby gastronomia bardzo szeroko je opisuje jako niezbędne w daniach takich jak risotto albo daniach grilla, czy też nawet w deserach. Niektóre osoby mogą być zresztą zaskoczone tym, że na przykład borowiki będą wykorzystywane jako składniki serników. Z kolei czymś całkowicie normalnym jest to, że będą chętnie wykorzystywane w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. W zasadzie powinny one się znaleźć w każdej kuchni, gdzie ktoś lubi gotować i nie boi się eksperymentów.